Efficiënt wisselsysteem resulteert in kosten- en storingsreductie

Project Detail

Voor Connexxion is een goed wisselsysteem essentieel. Dit systeem zit in de bovenleiding van een trolleybus. De buschauffeur heeft tijdens zijn route de controle over dit systeem. Het zorgt ervoor dat de bus zijn weg kan vervolgen en de bomen niet losschieten van de lijnen. Voor Connexxion dus een cruciaal systeem.

 

Wisselsysteem is vaak een duur systeem

Connexxion liep bij zijn wisselsysteem tegen een aantal problemen aan. Enerzijds bleek dat de voeding om het systeem te laten werken niet aanwezig was. Anderzijds is het duur om van de aanwezige 700 volt DC van de lijn een veilige spanning te maken.

 

Maar het kan ook anders

Venema kwam met het idee om het geheel te voeden met een accupack 24 volt. Deze wordt s ’nachts geladen met 230 volt van lantaarnpalen. Overdag wordt deze energie uit het accupack dan hergebruikt. Dit te samen met oerdegelijke relais techniek, maakt dit heel betaalbaar. Daarnaast is dit systeem ook ongevoelig voor storingen. De storingsreductie is van 80% naar 10% gegaan. Dit is echt de grote meerwaarde van deze innovatie.

 

En nu?

Nu wordt er maandelijks een controleronde gereden om de batterijen te checken. Dit is in een oogopslag te zien op de in het systeem gebouwde batterijmonitor. In de toekomst zal het systeem voorzien kunnen worden van een monitor met een IP-adres. Deze is dan via GPRS op de server uit te lezen, zodat deze controleronde ook niet meer nodig is. De systemen gaan dan zelf signaleren als er wat mis is.

Interessante innovatie, toch? Neem eens contact op met Hans Venema als u meer wilt weten over batterij monitor systemen.