Hoe profiteert u maximaal van fiscale voordelen bij de aanleg van een zakelijke laadpaal?

ing. H. (Henri) Overbeek
fiscaal voordeel bij aanschaf elektrische laadpaal

Hoe profiteert u maximaal van fiscale voordelen bij de aanleg van een zakelijke laadpaal?

Veel bedrijven en organisaties vragen zich af hoe ze maximaal kunnen profiteren van fiscale voordelen bij de aanleg van een laadpaal. In dit artikel leggen we uit hoe u als ondernemer of wagenparkbeheerder maximaal profiteert van deze fiscale regelingen.

Steeds meer bedrijven en organisaties zijn bezig hun wagenpark te verduurzamen. Hierbij wordt vaak gekozen om bij kantoren laadvoorzieningen aan te leggen om zo de elektrische voertuigen van het wagenpark optimaal te laden. In het artikel “Waarom bedrijven oplaadpunten faciliteren?” vindt u terug waarom.

Daarnaast worden bedrijven en organisaties vanaf 2020 door Europa verplicht om per 10 parkeerplekken 1 laadpaal te hebben. In het artikel “EU: Vanaf 2020 laadpalen verplicht voor bedrijven” vindt u alles over deze nieuwe wetgeving.

Welke fiscale regelingen zijn van toepassing bij de aanleg van een zakelijk oplaadpunt?

Bent u zich aan het oriënteren welke fiscale mogelijkheden er zijn om bij de aanschaf van een zakelijk laadpunt maximaal te profiteren van fiscale voordelen? Dan hebben we goed nieuws voor u. U kunt namelijk een netto voordeel verkrijgen tot maar liefst 16 procent. Hierdoor kunt u bij de aanleg van de laadpaal al een aanzienlijk deel van de investering terug verdienen.

Zakelijk laadpunt: 3 fiscale voordelen

Fiscaal voordeel 1: In het eerste jaar dat u de laadpaal bij uw bedrijf of organisatie aanlegt, is  de Milieu-investeringsaftrek (MIA) van toepassing. Dit levert een aftrekpost op van 36 %. Stel de investering van de laadpaal is 5000 euro? Dan kunt u 1800 euro  in mindering

brengen op de opbrengsten van uw organisatie of bedrijf.

Fiscaal voordeel 2: Tevens kunt u als ondernemer bij de aanschaf van een zakelijke laadpaal gebruik maken  Willekeurige afschrijving milieu investeringen (VAMIL). Met de Vamil kunt u 75% van de investeringskosten afschrijven. Dat kan op een door uzelf te bepalen tijdstip en levert een liquiditeit- en rentevoordeel op.

Fiscaal voordeel 3: Bij de aanschaf van de laadpaal kunt u ook gebruik maken van de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) van 28%.

Welke spelregels gelden voor deze fiscale voordelen bij de aanschaf van een laadpaal?

Fiscale voordelen bij de aanschaf van een laadpaal voor uw elektrische laadpaal is leuk. Toch moet u zich wel aan een aantal spelregels houden van de belastingdienst.

De vijf belangrijkste spelregels die gelden voor MIA en de VAMIL:

Het oplaadpunt staat op de milieulijst van de belastingdienst.
Uw nieuwe laadpaal is nog niet eerder gebruikt.
U kunt alleen de investeringskosten op aanschaf- en voortbrenging van de laadpaal aftrekken van de opbrengsten van uw onderneming of organisatie.
Als ondernemer mag u de MIA combineren met de KIA en VAMIL.
De investeringskosten van uw laadpaal (inclusief montage) moeten minimaal 2500 euro bedragen.

Schaft u een laadpaal (inclusief montage) waarvan dat de investeringskosten minder dan 2500 euro zijn. Kunt u via deze tip toch in aanmerking komen voor een fiscaal voordeel. U trekt de aanschafkosten van uw laadpaal (inclusief montage) af door deze tegelijk met de aanschaf van een elektrisch voertuig in rekening te brengen. Let u er wel op dat de aanschaf van de laadpaal en de aanschaf van de EV in dezelfde periode moet vallen. Tussen beide rekeningen mag niet meer dan 3 maanden zitten.

Wilt u meer advies over de fiscale voordelen bij de aanschaf van een zakelijk oplaadpaal?

Indien u een offerte opvraagt bij Venema E – Mobility Charge Systems maken we kosteloos voor u een overzicht welke fiscale voordelen op uw situatie van toepassing is. U kunt dan uw accountant of boekhouder deze fiscale voordelen laten aanvragen.