Energieopslagsysteem

In de afgelopen jaren is er in Nederland flink geïnvesteerd in zonnepanelen en windturbines. Doordat er meer zonne- en windenergie vrijkomt, wordt het steeds moeilijker en duurder om de stabiliteit van het net te garanderen. Tussentijdse opslag van energie wordt daarom in snel tempo een essentiële tool om stroomschommelingen op het net binnen hanteerbare grenzen te houden.  

Doordat de terugleververgoedingen afnemen, neemt de potentie voor een energieopslagsysteem voor eigen gebruik iedere dag toe. Tussentijdse energieopslag verhoogt het eigen verbruik van opgewekte zonne- en / of windenergie. De logische volgende stappen worden dan ook om een ESS systeem te plaatsen in je huis. Op deze pagina vertellen wij wat ESS nou eigenlijk inhoudt en wat er allemaal in mogelijk is.  

Wat is ESS?

ESS is een energieopslagsysteem voor thuis. Het is de afkorting van Energy Storage System. Binnen dit specifieke, interne voedingssysteem wek je stroom op via zonne-energie. Daarna is deze energie inzetbaar voor 1) voeding van thuis-apparaten, 2) voor het opslaan van reservestroom en 3) voor teruggave aan het vaste stroomnet (dit is optioneel en configureerbaar in het systeem). Elk ESS is voorzien van een monitoring functie oftewel GX apparaat die, gekoppeld via Internet, op afstand beheerd en bestuurd kan worden. Een ESS kan geleverd worden in een 1-fase of 3-fase uitvoering en in vermogens van 3 kW tot wel meer dan 45 kW. 

Hoe werkt ESS

Op het moment dat de zon schijnt wordt er meer opgewekt dan verbruikt. De overtollige energie kan dan worden opgeslagen in een batterij en dan op een later moment gebruikt worden. De opgeslagen energie kan dan gebruikt worden op momenten als er weinig tot geen zon is.   

Echter blijven de wintermaanden een probleem, waarbij er weinig tot geen zon is en de accu niet kan worden vol geladen met zonne-energie. Daar hebben wij van VenemaTech een oplossing voor. Doormiddel van geen vast contract maar dynamisch contract af te sluiten. Energiecontracten met dynamische (of flexibele) prijzen zijn contracten waarbij de tarieven voor stroom direct gekoppeld zijn aan de prijzen op de spotmarkten. Daarbij baseert uw leverancier de energieprijs op de inkoopprijs van energie op de beurs. Uw tarief voor elektriciteit kan per uur geschillen. De data van de energieleverancier kunnen worden ingeladen in het ESS systeem en zo weet het systeem precies wanneer ze stroom moeten inkopen op de markt als de prijzen voordelig zijn. Als de zon schijnt of de variabele prijs ligt hoog kan de stroom het net gepompt in worden en zo maak je een verdienmodel van de batterij. Ook houd de software rekening met de weersomstandigheden zoals bijvoorbeeld bewolking en zon.  Deze software is momenteel bij ons in ontwikkeling en hopen wij zo snel mogelijk hier meer informatie over te geven.  

Welke soorten ESS is mogelijk?

De meesten huishoudens hebben al vaak in het verleden een zonnepanelen installatie op het dak liggen. Voor net gekoppelde systemen werken overdag de netgekoppelde omvormers perfect. Het is ook dan slim om deze te houden en samen te combineren met een ESS systeem.  

Wel zal in een klein systeem een MPPT effectiever zijn dan een netgekoppelde omvormer. De laatste zet de zonne-energie eerst om van DC naar AC, en vervolgens weer terug. Dit leidt tot verliezen van een aantal procent. Een MPPT is echter tot 99% efficiënt. Dit verschil zal nog meer tot uiting komen bij energieverbruik tussen voornamelijk ’s ochtends en ’s avonds. 

Het is ook mogelijk om een ESS te configureren voor systemen met een dieselgenerator. De CCGX heeft hiervoor een start-stopfunctie voor de generator-set. Deze generator dient dan als back-up, voor bij langdurige stroomstoringen of als er weinig zon is om de batterijbank op te laden.  

Wilt u niet gekoppeld zijn aan het net of is terug levering niet het doel? Bekijk dan onze pagina off grid. 

Wat kan Venema betekenen op het gebied van ESS??

Met al meer dan 20 jaar ervaring, beschouwen we ons bij VenemaTech als dé specialist op het gebied van energiesystemen, hierbij beschikken we over een veelzijdige kennis als het gaat op het gebied van ESS systemen.  

Naast onze deskundige ervaring werken met hoogwaardige merken. Als vaste distributeur van het topmerk Victron Energy bieden wij u de beste producten en specialistische kennis wanneer dat nodig is. Met meer dan 46 jaar ervaring geniet Victron Energy van een ongeëvenaarde reputatie op het gebied van technische innovatie, betrouwbaarheid en kwaliteit. Victron is wereldleider op het gebied van onafhankelijke elektrische energievoorziening. . Naast Victron Energy zijn wij ook distribiteur geworden van TAB Lithium.  De multi-nationale batterijenfabrikant TAB Batteries heeft als doel om Europees leider te worden op het gebied van energiesystemen. De batterijenfabrikant beschikt op dit moment over een vooraanstaande positie in de markt van loodzuurbatterijen. In het beleid van TAB ligt de focus op groene technologieën, duurzaamheid en de garantie van een aanbod dat gebaseerd is op hoogwaardige producten voor de Europese markt.  

Waarom voor Venema kiezen?

Benieuwd wat wij voor jouw bedrijf kunnen beteken op het gebied van ESS systemen? Neem dan snel contact met ons op.

Inkoopaccount aanvragen?

Venema Technisch Bedrijf is een toonaangevende producent van innovatieve energiemanagement oplossingen. Wij zijn een betrouwbare groothandel van hoogwaardige technisch producten.

Venema Technisch Bedrijf B.V.
Simon Stevinweg 17
6827 BS Arnhem
T 026 3639961
E info@venematech.nl
W www.venematech.nl

B.TW.: 819582232B01

KvKnr. 09137732

Op al onze offertes, op alle opdrachten aan ons en op ons en op met ons gesloten overeenkomsten zijn toepasselijk de METAALUNIEVOORWAARDEN 2019. Deze voorwaarden worden u op aanvraag kosteloos toegezonden.