Subsidies voor laadpalen. Hoe zit dat?

Wanneer krijg ik subsidie op een laadpaal? Wij adviseren u graag!
Subsidies voor laadpalen. Hoe zit dat

Subsidies voor laadpalen. Hoe zit dat?

Overweegt u om elektrisch te gaan rijden? Naast subsidie op u elektrisch voertuig zijn er ook subsidies voor laadpalenIn dit artikel behandelen we de actueel geldende subsidies bij het aanschaffen van laadpalen voor elektrische voertuigen.

Landelijk geldende subsidies en fiscale voordelen voor de aanschaf van een EV of laadpaal

Steeds meer bedrijven kiezen ervoor om hun wagenpark fossielvrij te maken. Deze bedrijven kiezen ervoor om hun medewerkers in elektrische wagens te laten rijden. Elektrisch rijden wordt de nieuwe norm voor een moderne werkgever. Het past prima binnen trend van duurzaam ondernemen.

Onze overheid is erg gelukkig met deze ontwikkeling. Een van de doelstellingen van dit kabinet is de transitie van fossiele brandstof naar elektrisch rijden zo goed en snel mogelijk te laten verlopen.

Voor vol-elektrische en plug-in hybride auto’s en laadpalen gelden de volgende fiscale voordelen:

Milieu Investeringsaftrek (MIA) voor laadpalen
De Milieu-investeringsaftrek (MIA) is subsidie op milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen die bedrijven of organisaties aanschaffen. De milieu-investeringsaftrek biedt u de mogelijkheid de fiscale winst te verlagen. U kunt tot 36 procent van het investeringsbedrag in mindering brengen op de fiscale winst. Het percentage van de aftrek is afhankelijk van de milieueffecten en de gangbaarheid van het bedrijfsmiddel.

Wilt u meer weten over deze subsidie? Bezoek dan gerust even de pagina van de belastingdienst.

Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil) voor laadpalen

Met de VAMIL kunt u een investering op een willekeurig moment afschrijven. Voor investeringen vanaf 2011 is de willekeurige afschrijving beperkt tot 75%. Door sneller afschrijven vermindert u de fiscale winst en betaalt u minder belasting in dat jaar. Dit biedt u een rente- en liquiditeitsvoordeel.

Wilt u meer weten over deze subsidie? Bezoek dan gerust even de pagina van de belastingdienst.

Kleinschaligdheidsinvesteringsaftrek (KIA) voor laadpalen

Om in 2018 in aanmerking te komen voor de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek moet u een bedrag tussen € 2.301 en € 314.673 investeren in bedrijfsmiddelen voor uw onderneming. In de tabel vindt u de nieuwe percentages voor deze investeringsaftrek.

Wilt u meer weten over deze subsidie? Bezoek dan gerust even de pagina van de belastingdienst.

Regionale subsidies bij laadpalen

Naast landelijk geldende subsidies en fiscale voordelen voor de aanschaf van laadpalen zijn er ook regionale subsidies te verkrijgen. Zit u bijvoorbeeld met uw kantoor in Amsterdam ontvangt u tot € 500,- subsidie voor een laadpaal die bestemd is voor eigen gebruik (thuis of op kantoor), maar besluit u de laadpaal openbaar gaat gebruiken, dan kunt u een subsidie van wel € 1.000,- krijgen. De accountmanager van Venema Technisch Bedrijf is op de hoogte van welke actuele regionale subsidies gelden. Heeft u vragen hierover neem dan even contact met ons op via emobility@venematech.nl.

In het onderstaande overzicht hebben we per gemeente aangegeven hoe de regionale subsidiemogelijkheden zijn:

ALBLASSERDAM SUBSIDIE LAADPAAL ELEKTRISCH VOERTUIG
Aanschaf dubbele laadpaal thuis of op het werk: max. € 1.000.

AMSTERDAM SUBSIDIE LAADPAAL ELEKTRISCH VOERTUIG
Aanschaf laadpaal thuis of bij uw bedrijf voor eigen gebruik: max. € 500.
Aanschaf laadpaal openbaar gebruik: max. € 1.000.

DEN HAAG SUBSIDIE LAADPAAL ELEKTRISCH VOERTUIG

De subsidie is alleen bestemd voor veelrijders: ondernemers die met het voertuig jaarlijks tenminste 3.000 kilometer rijden binnen de stad. De regeling loopt tot en met 1 april 2018 en de hoogste van de subsidie is 1.500 euro, maar nooit hoger dan 50 procent van de aanschafprijs (noot:voertuigen goedkoper dan 2.000 euro komen niet in aanmerking voor de subsidie). Het totale beschikbare subsidiebedrag is 300.000 euro.

DORDRECHT SUBSIDIE LAADPAAL ELEKTRISCH VOERTUIG 
Aanschaf dubbele laadpaal op eigen terrein: max. € 1.000

EINDHOVEN SUBSIDIE LAADPAAL ELEKTRISCH VOERTUIG
Omdat de gemeente Eindhoven elektrisch rijden belangrijk vindt, streeft ze ernaar dat een elektrische auto in Eindhoven altijd binnen een straal van 300 meter kan worden geladen. Iedereen met een laadpas kan de openbare laadpalen gebruiken. De aanvraag en plaatsing van een nieuwe laadpaal zijn gratis.

GOUDA SUBSIDIE LAADPAAL ELEKTRISCH VOERTUIG 
De gemeente Gouda stimuleert het gebruik van elektrische voertuigen omdat schoon vervoer een bijdrage levert aan het verbeteren van de luchtkwaliteit. Tot eind 2018 kunnen op aanvraag nieuwe laadpalen in Gouda worden geplaatst. Goudse burgers, bedrijven en instellingen die elektrisch autorijden, maar niet op eigen terrein kunnen parkeren, kunnen een openbaar laadpunt aanvragen.

ROTTERDAM SUBSIDIE LAADPAAL ELEKTRISCH VOERTUIG
Rotterdammers met oude, vervuilende personen- of bestelauto’s kunnen in aanmerking komen voor de subsidie sloop personen- en bestelauto’s. De sloopregeling is, in verband met het verder verbeteren van de luchtkwaliteit in Rotterdam, voor onbepaalde tijd verlengd. Als men in aanmerking komt voor de sloopregeling, dan levert de oude auto tenminste 1.000 euro op en dit kan oplopen tot 2.500 euro. Koopt men een 100 procent elektrische auto terug kan men daar een extra premie voor ontvangen.

UTRECHT SUBSIDIE LAADPAAL ELEKTRISCH VOERTUIG
Aanschaf laadpaal eigen gebruik: max. € 1.500
Aanschaf laadpaal semi-openbaar gebruik: max. € 2.500

ZOETERMEER SUBSIDIE LAADPAAL ELEKTRISCH VOERTUIG
De gemeente Zoetermeer streeft er naar om haar inwoners binnen 300 meter van hun woning hun elektrische te kunnen laten laden. De gemeente heeft ruim 150 nieuwe mogelijke laadpunten aangegeven voor elektrische auto’s. Via een digitale kaart kunnen bewoners hun belangstelling voor een laadpunt doorgeven. Op deze kaart ziet men bovendien in een oogopslag waar al een laadpunt in de buurt is, waar binnenkort een laadpunt komt (in voorbereiding is) en waar een toekomstig laadpunt komt. Is er binnen 300 meter lopen van de woning nog geen laadpunt, of geen laadpunt in voorbereiding? Dan kan men de belangstelling doorgeven voor een toekomstig laadpunt. De gemeente betaalt de kosten voor het plaatsen van een laadpunt. Het plaatsen van de palen gebeurt in 2018.

Bent u gevestigd in de provincie Drenthe? Dan kunt u gebruik maken van een subsidie die geldt voor de gehele provincie. Dit komt neer op € 1000 per laadpaal.

Smaakt dit artikel naar meer?

Heeft dit artikel bij u vragen opgeroepen? Venema Technisch Bedrijf zit met haar ingenieurs en specialisten klaar deze te beantwoorden. U kunt contact met ons opnemen via emobility@venematech.nl

You may also like
“Solar” laadplein met Vehicle 2 Grid technologie van Venema in Culemborg geopend door Staatsecretaris Stientje van Veldhoven.
“Solar” laadplein met Vehicle 2 Grid technologie van Venema in Culemborg geopend door Staatsecretaris Stientje van Veldhoven.
stagiaire afstudeer opdracht bijbaan laadpaal batterijsysteem arnhem
Stage of bijbaan: Engineer – Monteur (DC) laadstations & batterij systemen – Arnhem
vacature venema engineer monteur arnhem elektrotechniek laadpaal v2g batterijsystemen
Vacature: Engineer – Monteur (DC) laadstations & batterij systemen – Arnhem
Vehicle-to-Grid (V2G)
Hoe Vehicle 2 Grid en deelmobiliteit kansen biedt voor de slimme projectontwikkelaar?