Dieselbak duurder dan elektrische voertuigen

Dieselbak duurder dan elektrische voertuigen

Vaak wordt er gedacht dat elektrisch rijden duurder is dan de milieuvervuilende dieselbak. Leaseplan stelt in zijn jaarlijkse Car Cost Index dat het verschil in kosten tussen diesels en elektrische voertuigen in hoog tempo kleiner wordt.

Elektrische voertuigen tot 30 euro per maand goedkoper dan diesel

Leaseplan heeft uitgerekend dat elektrisch aangedreven voertuigen in Nederland inmiddels gemiddeld drie tientjes per maand goedkoper dan diesel aangedreven auto’s. Op dit moment wint de benzine motor het nog wel van de elektrische auto, als het om kosten per maand gaat. In België en Verenigd Koninkrijk is het verschil in kosten tussen een benzine auto en elektrische wagen kleiner.

In Nederland zijn de gemiddelde bedrijfskosten per maand voor een diesel auto 861 euro. De elektrische auto kost een bedrijf gemiddeld 829 euro per maand. Noorwegen is het enige land waar de kosten van een elektrisch voertuig lager is dan een benzine- en/of dieselmotor.

Dieselbak duurder dan elektrische voertuigen

Car Cost Index van LeasePlan

Jaarlijks komt Leaseplan met de Car Cost Index. In deze index vind u een uitgebreide analyse van de kosten van het bezit van een kleine tot middelgrote auto in 21 Europese landen. Het houdt rekening met alle kosten die bestuurders van een auto in elk land maken, inclusief brandstof, afschrijvingen, belastingen, verzekeringen en onderhoud.

De 21 landen die zijn opgenomen in de autokosten index zijn: Oostenrijk, België, Tsjechië, Denemarken, Finland, Frankrijk, Duitsland, Griekenland, Hongarije, Ierland, Italië, Nederland, Noorwegen, Polen, Roemenië, Slowakije, Spanje, Zweden, Zwitserland, Turkije en het Verenigd Koninkrijk.

De automodellen in deze analyse zijn: BMW i3, Ford Focus / Focus Electric, Hyundai Ioniq, Nissan Leaf, Opel / Opel Corsa, Renault Clio, Renault Zoe, Smart Fortwo, VW Golf / e-Golf en VW Polo. Brandstofkosten zijn gebaseerd op gegevens over het brandstofverbruik van de fabrikant.

Wil je dit onderzoek uitgebreid lezen? Ga dan naar de Car Cost Index 2018  van LeasePlan.

Kosten elektrisch rijden variëren enorm in Europa

Kosten elektrisch rijden variëren enorm in Europa

Smaakt dit artikel naar meer?

Heeft dit artikel bij u vragen opgeroepen? Venema Technisch Bedrijf zit met haar ingenieurs en specialisten klaar deze te beantwoorden. U kunt contact met ons opnemen via emobility@venematech.nl.

You may also like
“Solar” laadplein met Vehicle 2 Grid technologie van Venema in Culemborg geopend door Staatsecretaris Stientje van Veldhoven.
“Solar” laadplein met Vehicle 2 Grid technologie van Venema in Culemborg geopend door Staatsecretaris Stientje van Veldhoven.
vacature venema engineer monteur arnhem elektrotechniek laadpaal v2g batterijsystemen
Vacature: Engineer – Monteur (DC) laadstations & batterij systemen – Arnhem
Vanaf 2020 laadpalen verplicht voor bedrijven
EU: Vanaf 2020 laadpalen verplicht voor bedrijven
Is snelladen slecht voor uw accu van uw elektrisch voertuig
Is snelladen slecht voor de accu van uw elektrisch voertuig?