Is snelladen slecht voor de accu van uw elektrisch voertuig?

Is snelladen slecht voor uw accu van uw elektrisch voertuig

Is snelladen slecht voor de accu van uw elektrisch voertuig?

Snellaadoplossingen voor elektrische voertuigen komen steeds vaker voor in Nederland en België. Wist u dat in Nederland ruwweg elke dertig kilometer een snellader te vinden is? Opladen via een snellader gaat nu nog met 50 kW, maar dit vermogen zal snel hoger worden. De verwachting is dat deze eerst naar 175 kW gaat en vervolgens naar 350 kW. Langs de Nederlandse snelwegen vind je tegenwoordig al snel laders die tot 175 kW gaan. Veel bestuurders van elektrische auto’s vragen zich af of snelladen slecht is voor de accu van hun voertuig.

Warmte tijdens het laadproces kan uw accu sneller laten verouderen

Over het algemeen is dit niet het geval. In geval dat u een EV heeft met een geringe accu capaciteit (20 kWh) en u gaat deze laden met 50 kWh zal dit meer belastend zijn dan voor een accu met een hogere capaciteit (99 kWh). Door deze hogere belasting komt er meer warmte vrij tijdens het laadproces. Deze warmte kan het verouderingsproces van de accu versnellen.

Actief koelsysteem in uw elektrische auto

Sommige automerken hebben een actief koelsysteem, hierdoor zou u de kans op sneller verouderen van u accu wegneemt. Een actief koelsysteem is een systeem dat werkt via een batterijmanagementsysteem, deze waakt over temperatuur van uw accupakket. Indien deze temperatuur te hoog oploopt gaat het actief koelsysteem automatisch koelen.

Afwisselen snel- en langzaam laden van uw elektrisch voertuig

Wel adviseren we u om het snelladen regelmatig af te wisselen met langzamer laden. Deze afwisseling is goed voor de accu van uw elektrisch voertuig.

Smaakt dit artikel naar meer?

Heeft dit artikel bij u vragen opgeroepen? Venema Technisch Bedrijf zit met haar ingenieurs en specialisten klaar deze te beantwoorden. U kunt contact met ons opnemen via emobility@venematech.nl

You may also like
“Solar” laadplein met Vehicle 2 Grid technologie van Venema in Culemborg geopend door Staatsecretaris Stientje van Veldhoven.
“Solar” laadplein met Vehicle 2 Grid technologie van Venema in Culemborg geopend door Staatsecretaris Stientje van Veldhoven.
vacature venema engineer monteur arnhem elektrotechniek laadpaal v2g batterijsystemen
Vacature: Engineer – Monteur (DC) laadstations & batterij systemen – Arnhem
Hoe kan ik thuis mijn Jaguar I-Pace sneller laden?
Vanaf 2020 laadpalen verplicht voor bedrijven
EU: Vanaf 2020 laadpalen verplicht voor bedrijven