Ondernemer van de week: Hans Venema van Venema Technisch Bedrijf B.V.

Ondernemer van de week: Hans Venema van Venema Technisch Bedrijf B.V.

Vanaf deze week zetten wij elke zaterdag een Arnhemse ondernemer in de spotlight. Deze week willen we jullie kennis laten maken met Hans Venema en zijn zoon Melvin Venema. Hans is in 2003 in Arnhem Venema Technisch Bedrijf B.V. begonnen. Het bedrijf produceert innovatieve energie-management oplossingen en is op dit gebied toonaangevend in Nederland. Onder andere de bouwdienst van Rijkswaterstaat, Vialis, Fugro, Lareco en Veth carrosserieën.

Hoe Venema Technisch Bedrijf B.V. de crisis heeft kunnen ombuigen in een kans!

Bijna elke Arnhemmer heeft de afgelopen jaren wel te maken gehad met de tegenslagen die de economische crisis in Nederland heeft gegeven. We kennen allemaal wel iemand die zijn bedrijf heeft moeten beëindigen of iemand die zijn baan verloor. In het gesprek met Hans vroeg ik hem hoe hij dit met zijn bedrijf heeft ervaren. Hans vertelde over de succesvolle jaren die hij na de oprichting van zijn bedrijf had mogen meemaken. Het bedrijf kreeg bij veel opdrachtgevers het vertrouwen omdat ze veel kennis hebben als het gaat om  innovatieve energie-management oplossingen. Hierdoor was het het een hele periode dat het bedrijf jaarlijks een mooie groei kon realiseren.

Maar ook in 2010 moest Hans onder ogen zien dat de crisis bij zijn bedrijf tegenslagen ging geven. De omzet liep terug en het bedrijf moest maatregelen gaan nemen om weer een gezonde bedrijfsvoering te gaan krijgen. Een van de moeilijke besluiten die Hans moest nemen is om zijn personeelsbestand te laten afslanken naar de nieuwe werkelijkheid.

In deze periode is zijn vrouw Trudy een belangrijke factor geweest om samen weer het bedrijf een andere richting te geven. Zijn vrouw deed al een tijd de boekhouding maar had zelf zin in een nieuwe uitdaging. Ze is in deze periode een watersportwinkel en technische groothandel begonnen. Dit is voor het bedrijf een hele belangrijke keuze geweest om de crisis om te buigen in een mooie kans. Na een paar lastige jaren waar geknokt is om het maximale eruit te halen slaagde het bedrijf erin om in 2013 weer te profiteren van de aantrekkende markt.

In deze periode kiest Hans samen met zijn vrouw ervoor een ander bedrijfspand te gaan betreden wat meer ruimte bied en de groeiambities te kunnen realiseren. Door de watersportwinkel en technische groothandel ook via internet bereikbaar te maken is de groei van het bedrijf weer in een stroomversnelling gekomen.  Naast zijn vrouw Trudy is ook zijn zoon Melvin elke dag druk in de weer binnen het bedrijf. Zoals Hans trots verteld is zijn zoon Melvin een meerwaarde als het gaat om kennis van online marketing en social media. Twee belangrijke succesfactoren als het gaat om de watersportwinkel en technische groothandel door te laten groeien.

In het gesprek met Hans valt meteen op hoe veelzijdige ondernemer hij is. Hans is aan de ene kant momenteel betrokken bij een innovatief internationaal project met een Arnhems tintje tot aan het ontzorgen van de watersporter bij het onderhoud van zijn boot. In het gesprek vraag ik Hans wat hij graag over 10 jaar bereikt wil hebben. Naast allerlei ambities met het bedrijf verteld hij iets erg moois wat mij bij zal blijven. Hij verteld dat ondernemen een van de leukste dingen is dat hij mee mag maken. Maar dat hij het heel fijn zou vinden dat als hij 10 jaar verder is hij in het bedrijf een plekje krijgt waar hij aan oude auto’s kan sleutelen en zijn zoon Melvin het stokje heeft overgenomen. Maar dat als er iets is hij er altijd zal zijn voor hem.

Hoe Venema Technisch Bedrijf B.V. betrokken is bij een internationaal project met een Arnhems tintje?

Venema Technisch Bedrijf B.V.

In het gesprek met Hans vertelde hij mij hoe het bedrijf uit Arnhem betrokken is geraakt met het project ‘Smart grid trolley‘. Dit project is een onderdeel van het project ‘E-bus 2020-in Motion Charging’. Het project is een samenwerking tussen verschillende partijen uit Gelderland en Nordrhein-Westfalen, waaronder de gemeente Arnhem, vervoerder Hermes en de Hogeschool Arnhem-Nijmegen.

Hans verteld vol trots dat Venema Technisch Bedrijf B.V. bij project ‘Smart grid trolley‘ de bedrijven mag ondersteunen bij het ontwikkelen van een systeem dat  de remenergie van de trolleybussen opslaat in ondergrondse accu’s. Hiermee kunnen elektrische voertuigen van bijvoorbeeld particulieren opgeladen worden.

Naast Venema Technisch Bedrijf B.V. zijn ook Franssen Technical Service en Bordbusters betrokken bij de ontwikkeling van het  systeem dat  de remenergie van de trolleybussen opslaat in ondergrondse accu’s.

In Arnhem zullen twee van deze prototype  trolleybussen 2.0 gaan rijden. Als blijkt dat dit een succes is wil de gemeente Arnhem stapsgewijs doorgroeien naar een volledige Trolley 2.0-busvloot. Dat we in de toekomst waarschijnlijk met een elektrische auto door de stad zullen crossen is erg realistisch. Mooi is om dan te weten dat ook een bedrijf een Arnhems bedrijf hier aan meewerkt.

Ontdek het Nederlandse online hart van de watersport in Arnhem!

Ontdek het Nederlandse online hart van de watersport in Arnhem! Zoals we al eerder hebben vertelt heeft Trudy de vrouw van Hans een watersportwinkel opgezet in Arnhem. Ook hun zoon Melvin vind met de boot varen een van de leukste bezigheden die er zijn. Sinds kort is de winkel uitgebreid door een overname van 2 watersport webwinkels. Venema heeft zich daardoor uitgebreid met een groot magazijn aan artikelen. Verder zijn er nog frisse toekomst plannen!  

aanbieding watersportartikelen

watersportartikelen bootland

Bron: http://houvanarnhem.nl